משאבות כיבוי אש
מה חשיבותן של משאבות כיבוי אש?
במבנים בהם מותקנת מערכת ספרינקלים ישנה חשיבות מכרעת לשמירה על אספקת מים סדירה ובלחץ מתאים לשימוש בעת שריפה. פעמים רבות, לחץ המים העירוני אינו מספיק כאשר מדובר על בניינים רבי קומות, חללים מסחריים, בתי מלון, מפעלים וכדומה. מטרתן של המשאבות היא לקבל מים ממאגר מים ייעודי למערכת כיבוי האש ולתגבר אותה. ללא פעולתן של משאבות ספרינקלרים בזמן שריפה, ישנו חשש כי לא יוזרמו די מים דרך מערכת הספרינקלרים בכדי להשתלט על האש ולמנוע נזק כבד לרכוש וסכנה לחיי אדם. אלו משאבות ייעודיות רק לצרכי כיבוי אש אוטומטי (ספרינקלרים).
סוגי משאבות כיבוי אש
ניתן לסווג משאבות כיבוי אש לפי שני פרמטרים: מנח המשאבה (אנכית או אופקית) והנעה, כאשר האחרון מתייחס להאם המשאבה מונעת באמצעות חשמל או דיזל. סוגי המשאבות הנפוצות הם:
- משאבה צנטריפוגלית – שואבת מים ממאגר הנמצא במפלס המשאבה או גבוה ממנה.
- משאבת טורבינה אנכית – יונקת מים ממאגר תת קרקעי.
- משאבת ג'וקי – משאבה "קטנה" המותקנת על צנרת המים ומטרתה היא שמירה על לחץ מים קבוע. המשאבה מזהה ירידות לחץ במערכת ומפצה עליהן, זאת על מנת שהמשאבה הראשית לא תכנס תכופות לעבודה וכך לשמור על אורח חייהם.
- משאבות אלו מאושרות בתקנים האמריקאיים NFPA, UL, FM
כיצד בוחרים בין סוגי משאבות כיבוי האש?
כאמור, למשאבות כיבוי אש ישנן שתי שיטות הנעה – חשמל ודיזל. משאבות דיזל דורשות תכנון והקמה מורכבים יותר ממשאבות חשמליות. על המשאבה להיות מותקנת בחדר עם מיכל הסולר (שחייב להיות במבנה עם גישה לחוץ), היא גדולה ויקרה יותר וכוללת יותר חלקים מכניים המועדים לכשל וחדרים מאווררים ועם כניסת אוויר צח, זאת על מנת שמנוע הדיזל יפעל כראוי. בדרך כלל משתמשים במשאבות מונעות דיזל בתעשייה, מרלוגים, רבי קומות (בשילוב משאבה חשמלית) או במקומות ללא חשמל מספיק וללא גרנטור חירום מתאים.
כאשר אין חשש מאספקת חשמל בלתי מספקת, כולל המצאות גנרטור חירום מתאים, הנטייה היא לבחור משאבות המונעות בחשמל.
בחירת סוג ודגם המשאבה הספציפי תלוי במספר גורמים כגון מיקום המשאבה ביחס למאגר המים (האם יניקה בלחץ אטמוספירי או יניקה ממאגר תחתון), ייעוד המשאבה במערכת, המשטח עליו המשאבה מותקנת, השטח הזמין, תשתית המבנה, לחץ המים הדרוש למערכת כיבוי האש, הספק המשאבה, מחירה של המשאבה וכמובן תקנות ותקנים רלוונטיים – UL, FM